Ulica Stjepana Radića (povijesno Rakovačka ulica )

Karlovac

Karlovac

Karlovac IZHR PROJEKT 4.0 - RADI ONO ŠTO VOLIŠ
Karlovac HOSTING AKCIJA: Popust na hosting od 50%!
Novo: 11.11.2018  u  16:45

Karlovac › Vijesti › Blog › Povijest › Ulica Stjepana Radića (povijesno Rakovačka ulica )

 
Najnoviji videi
 
Karlovac Lea Dekleva - Jos sam tu Lea Dekleva - Jos…
Karlovac Beyoncé - If I Were A Boy Beyoncé - If I…
Beyoncé - If I…
Karlovac John Legend - All of Me John Legend - All…
John Legend - All…
Karlovac How babies will be born in the future! LOL How babies will…
How babies will…
Recepti
Retro recepti - Pjena od čokolade - Karlovac, karlovac.com.hr Retro recepti - Pjena…
Vraćamo vas u djetinjstvo…
Retro recepti - Bola od lubenice - Karlovac, karlovac.com.hr Retro recepti - Bola…
Vraćamo vas u djetinjstvo…
Retro recepti - Torta od čokolade - Karlovac, karlovac.com.hr Retro recepti - Torta…
Vraćamo vas u djetinjstvo…
Mrki mufini - Karlovac, karlovac.com.hr Mrki mufini
Ljubitelji gorke čokolade…
Igre, igrice
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Karlovac, karlovac.com.hr Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Karlovac, karlovac.com.hr Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Karlovac, karlovac.com.hr Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
 
25
 
06.2012

Ulica Stjepana Radića (povijesno Rakovačka ulica )

Ulica Stjepana Radića (povijesno  Rakovačka  ulica )Radiceva
 

Radićeva ulica je formirana i urbanistički planirana prema renesansnoj urbanističkoj  osnovi prilikom gradnje tvrđave 1579.godine.
To je glavna ulica najuže povijesne jezgre.
U dijelu koji prolazi kroz Zvijezdu  je pješačka zona , a u dijelu izvan Zvijezde, od šanca do raskrižja s Ulicom Rakovac  namijenjena je za promet  vozilima.
Najstarija sačuvana povijesna  izgradnja datira s kraja 17. i 18.stoljeća. Gotovo sva renesansna zdanja stradala su u požaru 1692.godine.
Nakon rušenja Turskih (južnih ) i Riječkih (sjevernih vrata) za vrijeme gradonačelnika Janka Štancera (1881.-1885., građevinski poduzetnik), postala je najprometnija trgovačka ulica i zadržala takav karakter tijekom stoljeća.
Od Domovinskog rata gospodarska aktivnost je zamrla, pa je ulica prilično opustjela .Izgubila je stari sjaj, ljepotu i doživljaj druženja.
Prvo ime bilo joj je „Neuthorgasse“(Ulica kraj novih vratiju), a datira iz vremena kad su na južnom kraju tvrđave otvorena tzv. "Turska vrata“ 1783.godine. Kasnije se zove „Hauptstrasse“ (Glavna cesta). Godine 1864. u  „Glasonoši" Abela Lukšića, urar L.W. Pehr informira čitatelje da mu se radnja nalazi u „Dugoj ulici“. Tada pa sve do 1928.godine, s prekidom od jedne godine, nosila je ime "Rakovačka ulica". Današnje ime nosi od 1928.godine u spomen hrvatskom političaru  Stjepanu Radiću (1871.-1928.g.).
Rakovačka ulica bila je  u boljem stanju od drugih ulica u Zvijezdi. Bila je grubo popločena kaldrmom, ali ipak nije bila lišena prašine i blata.
Krajem 19.stoljeća nalazimo natpis u kojem kućevlasnici, trgovci i stanovnici Rakovačke ulice „liepo mole , da bi gradsko zastupstvo prigodom dogodišnjeg proračuna metnulo koju svotu na stranu za uređenje njihove ulice.“Toj se molbi mi pridružujemo", piše „Svjetlo“.
Prvi  asfalt  položen je u Karlovcu 1895.g., ali samo po nogostupu, prvo od Velike kavane do kuće Lach (današnjeg  „Borova“ ).Godine 1933. Radićeva ulica je asfaltirana i došao je kraj mukama s blatom. Postala je „špica“ i stalni korzo. Mnogi Karlovčani rado se sjete tog vremena. („Dva-tri gira kroz Radićevu doznali bi više novosti nego danas preko TV i kompjutera.“Dejan Pešut)

Radićeva do 1964.g. (foto Dejan Pešut)

Tada je srušen blok prizemnica i sagrađena robna kuća „Standard konfekcija“.

 

Stolica kao simbol „Kraljevskog grada“ Karlovca postavljena je 07.07.2010., na potezu između Velike kavane (danas Papa's bar ) i  početka Radićeve ulice.
 

Ulica počinje  uglovnicom  Tijesna 1.


 

To je  klasicistička građevina s tri pročelja. Godine 1770. tu je stajala kuća postolara Mike Regeša. Današnja zgrada podignuta je na temeljima stare građevine (smatra se da je dio podruma pripadao staroj zgradi  k.br. 244 ).
Inicijali „H D“ odnose se na onovremenog vlasnika , ljekarnika i književnika Hinka Davilu (1858.-1925). Kuća je vjerojatno obnovljena 1843.g., piše na portalu u Tijesnoj ulici. (R.Radovinović, „Stari Karlovac,ulice, kuće, ljudi.“)
Prema grupi autora „Karlovačkog leksikona“, inicijali HD odnose se na kućevlasnika-trgovca,prvog zapovjednika narodne Garde osnovane 1848.g. („Momci i časnici nosili su narodne surke, na glavi modre kapice s hrvatskom trobojnicom i sabljom oko pasa. Garda se razišla 1850.g, kada su nastale sasma nove političke prilike“,R.Strohal).

Oko 1890–tih bila je to kuća uglednog trgovca Antuna Pirečniga, zeta Ivana Lacha. Pirečnigova kćer udala se za trgovca Kramera, a Kramer je trgovinu iznajmio tvornici cipela „Bata“.
U  toj je kući 1886.g. (pri  samom početku rada) bila smještena  knjižara Jakova  Reicha, koju 1888.g.preuzima njegov brat Lisander Reich. (R.Strohal)
Kuća je bila uredništvo „Svjetla“ Dušana Lopašića (novinar,publicist, kroničar gradskih zbivanja, zajedljiv, protivnici su ga nazivali „šepavim vragom“,tvrdi pravaš – sljedbenik Ante Starčevića ; napisao je nekoliko igrokaza za „karlovačke kazališne dobrovoljce“) .Na kući je 2002.g. postavljena spomen ploča u povodu 150.g. njegova  rođenja.
Krajem 19.st Karlovčani su je zvali „kuća Lach „(prije  toga vlasnik je bio Zimmerman).
Tu se  rodio i živio Milivoj Šrepel (književni kritičar i filolog, doktorirao 1886.g., predložen za profesora hrvatskog jezika i za rektora Sveučilišta, što Khuen Hedervary odbija radi njegovih prohrvatskih stavova). Šrepel je napisao studiju o Marku Maruliću 1901.g. Struka ga smatra prvim povjesničerem književnosti. Umro je u 43.g. života.(izvor Radovan Radovinović „Stari Karlovac, ulice, kuće, ljudi“ “Grad Karlovac može se ponositi ovim svojim odličnim sinom ", kaže  R.Strohal.
Danas se u toj kući nalazi „Borovo“- trgovina cipela.


Reljefi na pročelju


Pogled na pročelje u Tijesnoj ulici.


 

Nastavljamo s današnjom Radićevom  kbr. 1


Gostionica „Putnik“ je najstariji ugostiteljski objekt u gradu. Radila je bez prekida 230 g. Sagrađena je sredinom 18.st., kao svratište udovice Klanher 1770.g.(na popisu zgrada u tvrđavi). To je drvena kuća, na katu sa sobama poredanim duž „ganjčeca“.Krilo uz Tijesnu ulicu dograđeno je 1798. (godina uklesana na zaglavnom kamenu baroknog  portala).

Ima Karlovčana čiji su djedovi spominjali gostionicu „Hampl“."Svjetlo" 1889.g., objavljuje oglas Hermana Hampla „gostioničara u Steinfeldskoj pivani“, da se kod njega toči sveopće obljubljeno Steinfeldsko ožujsko pivo. Kod Hampla su održavana različita sijela. Jedno od njih bilo je „pjevačko sijelo „obrtničkog društva „Nada“. Hamplovi su vodili gostionicu do 1910.g.
Zatim je preuzima V.F.Hanžek..Godine 1919. gostionu je preuredio u svratište Jovo Škundrić.
Od 1931.g. to je „Svratište i gostiona Janka Badovinca, a poslije II svjetskog rata popularna gostiona „Putnik“ (R.R. „Stari Karlovac , ulice, kuće, ljudi“)
Gostiona je radila još devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas je zatvorena.
 


 

Iz razdoblja 1991.g. - 1995.g. (lijevo Tijesna 1, desno „Putnik“)


 

Autor : Biserka Fabac
Izvor informacija: „ Karlovački Leksikon"; „Stari Karlovac, ulice, kuće, ljudi“ Radovan Radovinović;
„Grad Karlovac opisan i orisan“ Rudolf Strohal
Fotografije : Dinko Neskusil , Dejan Pešut , Biserka Fabac
 

Autor: adminhttp://karlovac.com.hr/
  • Karlovac Radiceva
Vijest se nalazi u:

 
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Karlovac

 

Karlovac www.beboto.hr
Karlovac www.e-kutak.com
Karlovac www.firma.hr
Karlovac www.metal-kovis.hr
Karlovac www.niela.hr
Karlovac www.genius.com.hr
Karlovac www.plusminus.hr
Karlovac www.tehnopolis.hr
Karlovac www.computer-centar.hr
Karlovac www.web-trgovina.profi-al.hr
Božićno novogodišnja događanja u KarlovcuKamion Djeda MrazaKarlovačko Live 2012. - Toni CetinskiBal vjenčanjaTomislav Bralić i Klapa Intrade, Klapa Furešti i Klapa KampanelKATJA MARKOTIĆ - mezzosopran i PHILIPP RICHARDSEN - glasovirBožićni sajam5. Four river film festivalIzložba Anite ParlovKarlovac dance festival
 
karlovac.com.hr preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - karlovac.com.hr
 
 

Karlovac › Vijesti › Blog › Povijest › Ulica Stjepana Radića (povijesno Rakovačka ulica )

 

 

 

 

 
 
Karlovac RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Karlovac - CMS Karlovac - Izrada web stranica Karlovac - SEO Karlovac - Web trgovina Karlovac - Blog